събота, 19 ноември 2011 г.

Работа в екип от маймуни

Тези дни една приятелка ми изпрати това забавно, но много точно обяснение на работа в екип. За целта са ползвани маймуни, но няма голяма разлика от работа в екип и от хора :)))


Действие първо: Мотивация/демотивация

В една клетка затворили няколко маймуни (екип). В клетката имало кашони (ресурс) и банан, закачен на тавана (награда). Една от маймуните (лидер) наредила три кашона един върху друг, покачила се по тях и взела банана.

От тавана започнало да пръска студена вода (намеса на топ менъджера). Маймуните са разбягали. Закачили нов банан. Друга маймуна наредила кашоните, покачила се и взела банана. Пак запраскала студена вода. Останалите маймуни я набили и избягали (работа в екип).

Закачили нов банан. Сработил и „рефлекса на Павлов” – щом една маймуна решила да вземе банана другите я набили, защото знаели, че всички ще бъдат намокрени, но не всички ще ядат банан (групова отговорност).

Действие второ: Силата на екипа.

Намесил се „HR” отдела. Подменили една от маймуните (развитие на екипа). Новата маймуна решила да вземе банана, но останалите веднага я набили (фирмена култура). Постепенно подменили всички маймуни. Последната нова маймуна решила да вземе банана. Другите усърдно я набили, без да знаят защо – те никога не били мокрени (Team Sprint).

Няма коментари:

Публикуване на коментар