петък, 18 март 2016 г.

Чашата с вода

Стреса е част от живота ни и имам чувството, че доста хора искат да го изживяват все по-често, често и пред публика, а някой и за собствено удоволствие, за да си придават в собствените си очи повече значимост, стават все по-големи герои и наистина се чудя има ли нужда от всичко това. 

И така... Нека да се научим да оставяме чашата с вода на масата на време!Преподавателка по психология, в урока по "Управление на стреса”, влязла в аудиторията пред студентите. Вдигнала над главата си чаша с вода и всеки очаквал да зададе обичайния въпрос, засягащ теорията за оптимизма и песимизма, а именно - дали чашата е наполовина празна или наполовина пълна.
Вместо това, с усмивка на лице, тя запитала: "Колко тежи тази чаша?”

Отговорите варирали от 50 до 150 милилитра.

Тя заявила: "Точната маса на чашата няма абсолютно никакво значение. Тя зависи от това колко време ще се наложи да я държа. Ако e минута, няма да е никакъв проблем. Ако e час, ще ме заболи ръката. Ако e цял ден, ръката ми ще се обездвижи и парализира. Във всеки случай, масата на чашата няма да се промени, но колкото по-дълго време я държа, толкова по-тежка ще става тя", заявила тя и допълнила: "Стресът и тревогите в живота ни са като тази чаша вода. Ако мислите за тях за кратък период от време, нищо няма да ви се случи. Ако мислите за тях по-дълго, ще започне да ви боли. Ако мислите за тях непрекъснато, ще се почувствате парализирани, няма да можете да правите каквото и да е друго".

Така че, приятели, важно е да се освободим от стреса. Колкото е възможно по-рано след като е привършил поредният ви натоварен работен ден, се освободете от умората и напрежението. Не ги внасяйте във вечерта и в съня си. Поставете чашата на масата!

източник:http://www.spiralata.net/kratce/index.php/istoriite/878-kolko-tezhi-chasha-voda

Няма коментари:

Публикуване на коментар