неделя, 10 февруари 2013 г.

За здравето и пушачите

‎"Човек остава с впечатлението, че единственото здравословно място, на което непушачите търсят начин да възстановят здравето си, са кръчмите и заведенията - нещо като санаториуми."
Тези думи беше написала една съученичка на стената си във Фейсбук преди време и честно казано е много права. Не съм пушачка, никога не съм пушила, но след като навърших 18 години съм станала човек, който може сам да реши къде с кого и как да прекарва свободното си време. Мъжът на живота ми е пушач от както се познаваме, а това е вече над 25 години и все още обичаме да ходим на кафе и да си говорим с часове. Сега това е невъзможно, след 10 минута става нервен и не му е в навиците да ходи на студа да пуши. Друг мой лош навик, който е направен от доста години, имам си приятелки с които всяка събота и неделя си пием кафето. Едната се примири и си купи електронна цигара с цел да бъдем на топло при хората от санаториума. Другата си остана с този си навик, който аз уважавам и пием кафе, но като предварително добре се обличам. До тук изкарах някак си, но вчера след като влязохме и в няколко магазина и времето рязко се развали взехме да търсим кафе (то е едно конкретно) в което има и външни печки, защото си беше и доста студено. Изпихме си кафето, ама днес се събудих със страхотна хрема и болки в гърлото и започвам да се питам - тази забрана с каква цел е, децата пак са при майте си отвън при пушачите, и ако беше само цигарения дим дето да ни трови, какво ли ще предприемем за колите - ще спрем да ги караме или замърсяванията от тях са по здравословни или пък стреса причинен от ...липсата на пари, как да платим високите сметки от ток, телефон, на банката високите лихви и добре, че стигнахме до цигарите та да се погрижим за здравето си, което както вече разбрах е по-застрашено като съм на вън от колкото като съм в кафето и дишам цигарен дим. И ще завърша с думи пак на моята съученичка - Дениса Кирилова или Дени:
Разболях се от хрема. Купих си лекарство. Чета: странични ефекти - Сънливост, Болка в очите, Шум в ушите, Нервност, Безсъница, Гърчове, Суха уста, Повръщане, Депресия, Гастрит, Диария, Запек, Мигрена... Седя и си мисля - мога и с хрема да живея!  
и още едно продължение на темата пак от нея:

Не обичам половинчати мерки!След пушенето трябва да забранят и пиенето!!!В нощния бар се ходи да се диша чист въздух и да се яде салата от соеви кълнове-с фреш от маракуя!ТОВА АЗ НАРИЧАМ ЦИВИЛИЗОВАН ИЗБОР!НАЗДРАВЕ!!!!Да пием за кратките думички,които събират цял един живот понякога!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар