събота, 2 март 2013 г.

За разсъждениятаКогато събитията около нас са такива, че вече изходът не те интересува,  а просто вариантът нещо да се случи, защото живот в безвремие е нещо ужасно. Спира всичко и става една добра основа за посаждане на съмнение в себе си - дали имам вина, къде сгреших, а всъщност просто си част от веригата на вече предопределени събития.Начинанието в което се впуснах преди няколко месеца определено премина през всички етапи на възторг, притеснение, недоверие и наближавам вече до безразличие. Всички приятели и съпричастни към нашата агония завършваха разговорите с думите-"дано се оправят нещата" и тук вече някъде започнах да се питам дали това ще е добрия изход и дали няма да е за по-лошо да ни остават така, след като вече са успели да ни демотивират и прекършат като желание за работа. Скоро си говорихме с една приятелка, която ми пожела това - "дано се оправи всичко", но тук вече си дойде на място онази прословута приказка - всяко зло за добро. Исках да и я обясня по-подробно и понеже обичам притчите, обещах й да й пусна тази причта - всяко зло за добро или както е в оригиналното заглавие -
                       ЗА РАЗСЪЖДЕНИЯТА

В едно село живеел много беден старец, но даже кралете му завиждали, защото имал прекрасен бял кон. Кралете му предлагали невиждани суми за коня, но старецът винаги казвал, че конят за него не е кон, а личност и не може да го продаде....Веднъж старецът видял, че конят го няма и всички жители на селото му казали:
-Ти си един нещастен стар глупак, ние винаги сме знаели, че конят ще избяга в един момент. Да беше го продал и сега щеше да имаш купища пари.
-Не отивайте толкова далеч-отговорил старецът-просто кажете, че конят го няма на мястото му. Това е фактът. Дали това е нещастие или благословия, кой знае, това вече е разсъждение. А кой знае какво ще последва.
Хората се смеели на стареца, те знаели, че той не е съвсем в ума си.
Но след 15 дена конят се върнал и довел със себе си още 10 също толкова красиви коня.
-Старецът беше прав-започнали да говорят хората, това наистина не е било нещастие, а благословия.
-Не отивайте толкова далеч-пак отговорил старецът-фактът е, че конят се върна и доведе още 10 коня със себе си. Кой знае дали това е благословия или нещастие. Това е просто фрагмент. Вие прочетохте само една дума в изречението, как може по нея да съдите за цялата книга.
Този път хората не обсъждали, но в себе си решили, че старецът не е прав-11 прекрасни коня, нима това не е благодат.
След една седмица синът на стареца, който започнал да обяздва конете, паднал и си счупил и двата крака.
Хората отново започнали да говорят:
-Прав беше старецът. Това не беше благословия, а нещастие.
-Вие сте пълни с разсъждения. От къде знаете това благословия ли е или нещастие. Кажете просто, че синът ми си счупи краката. Това са фактите. Кой знае дали това е благословия или нещастие. Животът ни се дава на парченца, повече не ни е дадено да знаем.
След няколко седмици страната започнала война и всички момчета от селото били взети войници. Цялото село плачело, защото знаело, че повечето от тях няма да се върнат. Синът обаче останал при баща си, защото бил инвалид. Хората отново отишли при бащата и казали:
-Ти пак беше прав, старче. Твоят син със сигурност ще остане жив, а за нашите не знаем. Твоето беше благословия.
Старецът отвърнал:
-Вие продължавате да съдите. Факт е само, че моят син е останал в къщи. Само абсолютът знае дали това е благословия или нещастие...

Докато съдите, вие не растете и не се развивате. Разсъждението означава застинало състояние на ума. Умът обича да разсъждава, защото развитието е рисковано и не уютно. В действителност пътешествието никога не свършва, завършва една част от пътешествието и започва друга. Животът е просто един безкраен път...

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар